Geleceğin Yazılımcıları Kodlamayla Tanışıyor

Geleceğin Yazılımcıları Kodlamayla Tanışıyor

28.02.2024 123

Proje  Adı:Geleceğin Yazılımcıları Kodlamayla Tanışıyor

Uygulama Alanı: Eğitim Öğretime Erişimin Arttırılması

Danışman Öğretmen: Melike Budak , Emine Ateş

Uygulamanın Amacı: Sosyoekonomik açıdan dezavantajlı olan, bilgisayar ve tablet gibi araçlara erişimi olmayan çocuklara imkan yaratarak bu çocukların temel kodlama eğitimine erişimini sağlamak.

Uygulamanın Özeti :Kodlamayı öğrencilere tanıtmak için “Scratch” programı tercih edildi. Yazılım uzmanları tarafından video konferans aracılığıyla öğrencilere kodlamaya ilişkin temel bilgiler verildi. Scratch’te bulunan kod bloklarının çıktısı alındı. Uygulama aşamasında öğrenciler gruplara ayrıldı ve hazırlanan bloklar öğrencilere dağıtıldı. Bloklar, görevlerine göre öğrenciler tarafından ayrıştırıldı.  Öğrencilerin ilk olarak bu aşamada blokları inceleme şansları oldu, bloklar kısaca tanıtıldı. Akıllı tahtada kodlama yapıldı. Kodlama için Scratch’in sitesinde yer alan uygulama kartları tercih edildi. Her grup ellerinin altındaki bloklarla akıllı tahtada gösterilen kodları oluşturdu. Ardından her gruba rastgele bir uygulama kartı verildi ve bu uygulama kartlarındaki kodları kendi başlarına hazırlayarak bir A4’e yapıştırılması sağlandı. Öğrencilerin A4’ler üzerinde oluşturdukları kodlar sınıflarda sergilendi. Bilgisayara erişim imkanı olmayan öğrencilere, temel kodlama eğitimine erişim imkanı sağlanmış oldu. Öğrencilerin çalışmalarına ait linkler ve uygulama kartları velilerimizle paylaşıldı. Bu uygulama sayesinde kodlama eğitimi ilk kez sanal ortamdan somut bir ortama taşınmıştır.

Kurum Dışı Paydaşlar ve Ortaklar:Veliler, Tekirdağ Kodluyor Projesi kapsamındaki meslektaşlarımız, Yazılım Uzmanı: Berkant Dindar

Uygulamada Karşılaşılan Zorluklar ve Dikkat Edilecek Hususlar:  İleri düzey kodlamalarda öğrencilere temin edilen blok sayılarının yeterli olduğundan emin olunmalıdır. Çünkü  projemiz küçük yaş gruplarının temel kodlama becerilerini kazanması için tasarlanmıştır.

Elde Edilen Sonuçlar:Öğrenciler, öğretmenler ve velilerimizden olumlu dönüşler alındı. Tekirdağ Kodluyor Projesi kapsamında çalışan meslektaşlarımızın talebi üzerine  projenin yaygınlaştırılması amacıyla proje materyalleri kendileriyle paylaşıldı ve görüşmeler yapıldı. Öğrencilerimiz kodlamayla gerçek anlamda tanışmış oldular. Konuya ilişkin farkındalık kazandırıldı ve merak uyandırıldı. Bilgisayara sahip  olan öğrencilerimizin  kodlama çalışmalarına evlerinde devam etmeleri sağlandı.

Uygulamanın Sürdürülebilirliği Nasıl Sağlanacak:Eğitime katılan öğrencilerin hazırbulunuşluk düzeyleriyle doğru orantılı olarak sonraki yıllarda da sınıf seviyesine uygun tasarlanan kodlama eğitimleriyle projenin sürekliliği sağlanacaktır.

 

Uygulama Diğer Okul/Kurumlara Yaygınlaştırılabilir mi:Öğrencilerinin  kodlamayla tanışmasını amaçlayan tüm öğretmenlerimiz projeyi uygulayabilir.  Öğretim materyalleri  online sitelerde paylaşılmıştır.

28-02-202428-02-202428-02-202428-02-202428-02-202428-02-202428-02-202429-02-202428-02-202428-02-202428-02-2024