Sen Gülersen Dünya Güler

Sen Gülersen Dünya Güler

29.03.2024 57

Uygulama Adı: Sen Gülersen Dünya Güler

Uygulamanın Amacı:Öğrencilerin  hayat bilgisi dersindeki  ‘‘Meslekleri ve özelliklerini araştırır.’’ kazanımlarını  yaparak -yaşayarak öğrenmeleri ve günlük hayatta diğer insanlarla  iletişim kurma becerilerini geliştirmeleri ve güzel sözlerle mutlu edebilmenin mümkün olduğunu yaparak yaşayarak öğrenmeleri hedeflenmiştir.

Bu farkındalık ile meslek gruplarının yaptıkları işi öğrenirken, nezaket ifadelerinin günlük hayatlarında  da kalıcı olarak kullanma becerisini geliştirmek, çalışan vatandaşlarımıza güler yüzle yaklaştıklarında bu yaklaşımın  insanlar üzerinde yarattığı etkiyi gözlemlemelerini sağlamaktır.

Çocukların sosyal hayatta kurdukları ilişkilerdeki iletişim becerilerini geliştirmek amaçlanmıştır.

Uygulamanın Özeti:Öğrencilere hayat bilgisi dersinde “Yakın çevremizde gördüğümüz meslekler nelerdir?”,

’’Bu meslek gruplarının karşılaştıkları zorluluklar neler olabilir?

‘’Çevremizdeki meslek gruplarıyla iletişim kurarken  nezaket ifadelerini kullanıyor musunuz?‘’, soruları sorularak fikirleri alınmıştır. Öğrencilerin cevapları üzerine beyin fırtınası yapılmıştır.

Çeşitli mesleklerin günlük yaşamdaki yeri ve toplumsal iş bölümü üzerinde durulmuştur.

Öğrenim gördüğü okulun; eğitsel, sosyal ve kültürel etkinliklerle öğrencilere ve topluma yaptığı katkıları hakkında konuşulmuştur.

Fatih Peşmen ‘in “Tebessüm’’ şarkısı dinletilerek ‘’Çevremizdeki insanların yüzünde nasıl gülümse yaratabiliriz?’’ sorusu üzerine sohbet edilmiştir.

Çocuklarla ortak karar verilerek nezaket  ifadeleri içeren(Sen gülersen dünya güler, bugün çok güzel görünüyorsun, benim için gülümse, emeklerin için teşekkür ederim, kolay gelsin,iyi ki varsınız) kartları  hazırlanmıştır.

Bu kartları yakın çevrelerinde gördükleri meslek gruplarına dağıtırken nezaket ifadelerini kullanarak kartları vermeleri ve karşılarındaki kişinin yüzünde bir tebessüm oluşturmaları sağlanmıştır.

Kurum Dışı Paydaşlar ve Ortaklar: Öğrenciler ve çeşitli meslek grupları

Uygulamada Karşılaşılan Zorluklar ve Dikkat Edilecek Hususlar: Öğrencilerin yakın çevrelerinde ulaşabildikleri meslek gruplarının  kısıtlı olması.

Elde Edilen Sonuçlar: ‘’Sen Gülersen Dünya Güler’’ projesi ile öğrenciler yakın çevrelerinde gördükleri meslek gruplarının gerekli ve saygın olduğunun farkına vardılar. Verdikleri kartlar ve söyledikleri nezaket ifadeleri ile toplum içerisinde konuşma yapabildiklerini fark ettiler.  Bu konuşmalar sayesinde öz güvenli olma, iletişim kurarken  nezaket dilini kullanma  konularında kendilerini geliştirdikleri gözlemlenmiştir. Çevrelerinde gördükleri mesleklerin çalışma şartları hakkında bilgi sahibi oldular. Gelecekteki yaşamlarında seçecekleri meslekler hakkında hayal dünyalarının geliştiği, birileriyle konuşma yaparken gülümsemenin bulaşıcı olduğu ve tek bir güzel bir söz ile insanları mutlu etmenin mümkün olduğunu yaparak yaşayarak öğrenmişlerdir. İnsanlarda oluşturdukları tebessümün sayesinde  kendileri de çok mutlu olmuşlardır.  Bu iletişim dilini günlük hayatlarında da kullanmaya başlamışlardır.

Uygulamanın Sürdürülebilirliği Nasıl Sağlanacak?: Diğer sınıf düzeylerinde de  her ay farklı bir meslek grubuyla iletişim kurularak uygulanabilir.

29-03-202429-03-202429-03-202429-03-202429-03-202429-03-202429-03-202429-03-202429-03-202429-03-202429-03-202429-03-202429-03-202429-03-202429-03-2024